سه‌شنبه، مهر ۲۸، ۱۳۸۸

بهداشت مواد غذايي در قديم قسمت اول

در حال حاضر به بهداشت مواد غذايي و كنترل فراورده هاي خام دامي اهميت زيادي داده مي شود ويكي از وظايف عمده دانشگاههاي علوم پزشكي و خدمات بهداشتي درماني وسازمان دامپزشكي كشور نظارت وكنترل بر مواد غذايي از نظر بهداشتي مي باشد چون كشور عزيز ما ايران از تمدن كهن و والايي برخور دار بوده و دين مبين اسلام نيز تاثير بسيار شگرفي بر اين تمدن داشته است در مورد بهداشت مواد غذايي نيز در كتابهاي قديم نكات ارزنده اي ذكر گرديده كه از اكثر اين ضوابط بهداشتي در حال حاضر در سازمانهاي بهداشتي استفاده مي شود وشايد به جرات مي توان گفت كه پايه گذار سيستم HACCP در جهان و ايران منبعث از تمدن اسلامي باشد در زير به مواردي از بهداشت مواد غذايي در كتب تاريخي اشاره مي شود.
از جمله كتابهايي كه به مسائل مربوط به تغذيه و خورد و خوراك مردم از جهت منافع عمومي توجه شايان كرده و ضمن توصيف يكايك كسبه و پيشوران از كساني كه متصدي فروش مواد غذايي بوده اند به تفصيل سخن گفته است , كتاب آيين شهرداري تاليف ابن اخوه (648ــ729 ق ) مي باشد ابن اخوه در باب دوازدهم كتاب خود مي نوسد علافان و آسيابانان نبايد گندم بد را به خوب و كهنه را به تازه بياميزند زيرا اين كار تدليسي به مردم است و آسيابان موظف است كه غله را پيش از آرد كردن غربال كند تا از خاك وگل وغبار پاك شود.
محتسب بايد هر سه ماه يا كمتر آسيابان را به تعويض غربال وادارد چه ممكن است سطح مشبك غربال سست شود همچنين محتسب بايد آرد را بررسي كند , زيرا گاهي آرد نخود يا باقلا براي افزودن بر سفيدي , بدان مي آميزند و اين كار خيانت است وهركه چنين خيانتي ورزد محتسب بايد اورا بازدارد و تاديبش كند

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر

لطفا در صورت امكان نظر ارزشمندتان را درج فرمايند