بهداشت مواد غذايي عبارت است از كليه موازيني كه رعايت آنها در توليد، فرآيند، نگهداري و عرضه مواد غذايي ضروري است تا ماده غذايي سالم و با كيفيت بالاي بهداشتي به دست مصرف كننده برسد. مسموميت غذايي: عوارض ناشي از مصرف مواد غذايي آلوده را اصطلاحاً مسموميت غذايي مينامند و بر اساس مكانيزم عمل عوارض ناشي از مسموميت مواد غذايي به چهار گروه تقسيم ميشود: الف ـ عفونتهاي غذايي ب ـ مسموميتهاي غذايي
ج ـ عوارض حاصله از انگلها د ـ عوارض حاصله از مواد افزودني الف ـ عفونتهاي غذايي: عبارتند از بيماريهاي عفوني كه در اثر مصرف غذاي آلوده به انسان منتقل ميگردد كه با عوارض گوارشي از قبيل استفراغ، اسهال، دردهاي عضلات شكم و تشنجات عصبي همراه است. انتقال بيماري از طريق ورود غذاي آلوده به لوله گوارش صورت ميگيرد. سالمونلا، كمپيلوباكتريوز، ويبريوز، كلي باسيلوز و برخي از بيماريهاي ويروسي از عوامل به وجود آورنده عفونتهاي غذايي هستند. ـ مواد غذايي با منشأ دامي ميتوانند در اثر مبتلا بودن دام ذبح شده به هر كدام از عوامل بيماريزا بالا به صورت اوليه و يا ثانويه آلوده گردند. لازم به ذكر است ميزان عفونت غذايي در نتيجه عفونت ثانويه بيشتر است كه ميزان انتشار بيماري بين افراد جامعه در مورد آلودگي ثانويه به مراتب بيشتر ميباشد كه مواد غذايي آلوده به راحتي محيط آشپزخانه و ظروف را آلوده ساخته و انسان نيز ميتواند با دست زدن به مواد غذايي آلوده آن را به ساير افراد و ساير مواد غذايي منتقل نمايد. علاوه بر موارد فوق، آب و فاضلاب، خوراك دام، جوندگان، حشرات، پرندگان، حيوانات وحشي و حيوانات اهلي نيز همگي در انتقال و انتشار عفونتهاي غذايي مؤثر ميباشند. اهميت بيماريهاي عفوني: ـ افراد مبتلا به بيماريهاي عفوني از جمله سالمونلا اغلب ظاهراً بهبود مييابند اما باكتري در روده، كيسه صفرا، كبد و حتي گاهي اوقات در كليهها موضع گرفته و به طور مداوم از طريق مدفوع و يا ادرار دفع ميگردند. اين گونه افراد خطري بسيار جدي براي انسانها و دامهاي سالم به شمار ميروند و به همين علت است كه ضرورت دارد كاركنان دامداريها، مرغداريها، كشتارگاهها، صنايع بستهبندي مواد غذايي، رستورانها و آشپزخانهها به طور مرتب مورد آزمايش لازم قرار گيرند و از بكارگيري افراد آلوده به بيماريهاي اشاره شده به طور كلي جلوگيري بعمل آيد.
ج ـ عوارض حاصله از انگلها د ـ عوارض حاصله از مواد افزودني الف ـ عفونتهاي غذايي: عبارتند از بيماريهاي عفوني كه در اثر مصرف غذاي آلوده به انسان منتقل ميگردد كه با عوارض گوارشي از قبيل استفراغ، اسهال، دردهاي عضلات شكم و تشنجات عصبي همراه است. انتقال بيماري از طريق ورود غذاي آلوده به لوله گوارش صورت ميگيرد. سالمونلا، كمپيلوباكتريوز، ويبريوز، كلي باسيلوز و برخي از بيماريهاي ويروسي از عوامل به وجود آورنده عفونتهاي غذايي هستند. ـ مواد غذايي با منشأ دامي ميتوانند در اثر مبتلا بودن دام ذبح شده به هر كدام از عوامل بيماريزا بالا به صورت اوليه و يا ثانويه آلوده گردند. لازم به ذكر است ميزان عفونت غذايي در نتيجه عفونت ثانويه بيشتر است كه ميزان انتشار بيماري بين افراد جامعه در مورد آلودگي ثانويه به مراتب بيشتر ميباشد كه مواد غذايي آلوده به راحتي محيط آشپزخانه و ظروف را آلوده ساخته و انسان نيز ميتواند با دست زدن به مواد غذايي آلوده آن را به ساير افراد و ساير مواد غذايي منتقل نمايد. علاوه بر موارد فوق، آب و فاضلاب، خوراك دام، جوندگان، حشرات، پرندگان، حيوانات وحشي و حيوانات اهلي نيز همگي در انتقال و انتشار عفونتهاي غذايي مؤثر ميباشند. اهميت بيماريهاي عفوني: ـ افراد مبتلا به بيماريهاي عفوني از جمله سالمونلا اغلب ظاهراً بهبود مييابند اما باكتري در روده، كيسه صفرا، كبد و حتي گاهي اوقات در كليهها موضع گرفته و به طور مداوم از طريق مدفوع و يا ادرار دفع ميگردند. اين گونه افراد خطري بسيار جدي براي انسانها و دامهاي سالم به شمار ميروند و به همين علت است كه ضرورت دارد كاركنان دامداريها، مرغداريها، كشتارگاهها، صنايع بستهبندي مواد غذايي، رستورانها و آشپزخانهها به طور مرتب مورد آزمايش لازم قرار گيرند و از بكارگيري افراد آلوده به بيماريهاي اشاره شده به طور كلي جلوگيري بعمل آيد.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر
لطفا در صورت امكان نظر ارزشمندتان را درج فرمايند