پنجشنبه، اردیبهشت ۰۹، ۱۳۸۹

TUBERدنبلان قارچ










قارچ دنبلان
aestivumTuber



brumaleTuber



gibbosumTuber



himalayensisTuber






magnatumTuber



melanosporumTuber



mesentericumTuber



Tuber sinensis

دنبلان در فرهنگ دهخدا= قسمی از سماروغ مأکول که بدون ساقه و بدون ریشه در زیر زمین پدید می آید. (ناظم الاطباء). از ترکی طُمَلان . قسمی قارچ که در زیر زمین تولید شود به رنگ سرخ تیره ٔ اغبر. کماة. نبات الرعد. سماروغ . شحم الارض . (یادداشت مؤلف ). [از تیره های نوعی قارچ ] دنبلان ۞ که آسکهای آنها داخلی است و اطراف آنها را کلافه ٔ قارچ کاملاً فراگرفته است . (از گیاه شناسی گل گلاب ص 166). دنبلانها معمولاً دسته دسته در عمق 30 سانتیمتری در خاک و نزدیک به ریشه های گیاهان و درختها می رویند.کاشت آنها نتیجه ٔ مفید نداده است ، ولی به حالت طبیعی در بسیاری از زمینهای معتدل دیده می شوند و آنها رابه وسیله ٔ سگ یا خوک پیدا می کنند. (از دایرةالمعارف فارسی ). افراد زيادي را در روزهاي بهاري مي‌توان در دامنه كوهستانها و كوه‌هاي شني آذربايجان غربي به خصوص در منطقه خوي مشاهده كرد كه در حال جستجو و جمع آوري يك نوع قارچ طبيعي كه در منطقه به دنبلان شهرت دارد، هستند.
دنبلان قارچي است كروي شكل كه در زير خاك رشد مي‎كند و پوسته خارجي آن زگيل‎دار مي‎باشد. به رنگ‎هاي قرمز تيره، خاكستري، سفيد، بنفش و سياه ديده مي‎شود. دنبلان ايران در فارس، كوه‎هاي اطراف تهران، آذربايجان، خوي، همدان و كرمانشاه مي‎رويد و به نام‎هاي سمارق در اطراف خراسان، همدان در آذربايجان، چمه در كرمانشاه شناخته مي‎شود

دنبلان ، نوعي قارچ است كه به صورت طبيعي و خودرو در دامنه كوهستانها و كوههاي شني و رسي توليد و برداشت مي شود.
زادگاه اوليه و محل رويش دنبلان كشورهاي افغانستان و هندوستان است و در كشور ما نيز در كوهستانهاي نواحي شمال غربي چون كوه‌هاي ماكو، چالدران، پلدشت، چايپاره، مرند، جلفا و خوي وجود دارد.
اندام باردهي اين نوع قارچ كوهي داراي حفره يا شيارهاي كوچك و متعدد به رنگ قهوه‌اي تيره يا روشن شبيه يك گردو يا سيب زميني معمولي در زير خاك به عمق ‪ ۵الي ‪ ۳۰سانتي متر رشد مي‌كند.
شكل ظاهري دنبلان (تيپيك) به راحتي در زير خاك قابل تشخيص است.
معمولا از نخستين روزهاي فروردين ماه، رشد اين گياه خودرو بدون ريشه و ساقه كه در حقيقت خلقت و عظمت خدا را نشان مي‌دهد شروع مي‌شود و تا اواخر اردبيهشت ماه برداشت آن ادامه مي‌يابد.
اهالي مناطق كوهستاني معتقدند، توليد محصول دنبلان يا قارچ كوهي به نسبت بارندگيهاي بهاري متغير است و رعد و برق و ابرهاي آسماني بر ميزان باردهي محصول مي‌افزايد.
دنبلان از انواع قارچ‌هاي كوهستاني كاملا طبيعي بوده و مي‌توان آن را به عنوان لذيذترين و قوي‌ترين قارچ‌هاي خوراكي دانست كه داراي ويتامين و پروتئين زيادي مي‌باشد.
كوهستاني بودن محصول، خاصيت غذايي بالا باعث شده كه قيمت آن براي مصرف كنندگان گران تمام شود.
افراد آشنا و مطلعي در منطقه خوي وجود دارند كه روزانه مي‌توانند بين ‪۱۰ الي ‪ ۱۵كيلو قارچ دنبلان جمع آوري كنند.
. قارچ دُنبَلان نوعی قارچ خوراکی گرانقیمت و کمیاب است. این قاچ در گونه‌های مختلف به رنگهای قرمز تیره، خاکستری، سفید، بنفش و سیاه است ولی لذیذترین نوع آن دارای پوستهٔ سیاه‌رنگ است.
قارچ‌های دنبلان معمولاً دسته دسته در عمق ۳۰ سانتیمتری در خاک و نزدیک به ریشه‌های گياهان و درختها می‌رویند. کاشت آنها نتیجه مفید نداده‌است، ولی به حالت طبیعی در بسیاری از زمینهای معتدل دیده می‌شوند و آنها را به وسیله سگ یا خوک پیدا می‌کنند.[۶]
دو نوع سیاه و سفید این قارچ گران‌قیمت‌ترین قارچ‌های دنبلان زیرزمینی هستند. بیش‌ترین میزان مصرف قارچ دنبلان در رستوران‌ها، صنایع غذایی، تهیهٔ انواع سسها و روغن‌های معطر و نیز داروسازی است.[۷] قارچ دنبلان به صورت همزیستی با ریشه‌های درختان جنگلی به وجود می‌آید و در سطح تجاری در آزمایشگاه‌ها اقدام به تولید نهال آلوده به میسلیوم‌های قارچ دنبلان می‌کنند و بعد کشت درختان را در زمین انجا م می‌دهند. اندازه قارچ دنبلان از یک فندق تا اندازه یک پرتقال می‌باشد و شکلی شبیه سیب زمینی دارد.کشت وکار این قارچ‌ها در زمین‌هایی ک بکر می‌باشد هم موجب در آمدزایی افراد بومی می‌شود و هم طبیعت دچار دستخوردگی نمی‌شود.
در ایران
گونه کمیابی از قارچهای دنبلان زیر زمینی در دامنه‌های کوههای زاگرس ، به ویژه در استان ایلام،(روستای شباب) یافت می‌شود که بسیار لذیذ است.افراد محلی پیدا کردن قارج محلی را به بخت و اقبال ربط می‌دهند اما فقط یک قدرت بینایی که خسته نشود و توانایی تشخیص کمترین اختلاف سطح زمین را (در مساحتی به اندازه یک کف دست)نسبت به اطراف آن داشته باشند ،در پیدا کردن قارچ دنبلان زیر زمینی موفق هستند. گونه‌ای از نادرترین قارچ‌های دنبلان کوهی جهان در برخی از مراتع طارم استان زنجان شناسایی و در دانشگاه زنجان بررسی شده‌است. این قارچ در کوه پایه ‌های روستای مارکان از توابع شهرستان خوی نیز رشد می‌کند و معمولا در اواسط فروردین و اوایل اردیبهشت یافت می شود. قارچ دنبلان کوهی با گیاهان مرتعی همزیستی دارد و در سال‌های پر باران و فصل پاییز و نیز از اول اسفند تا نیمه اول فروردین در مراتع شهرستان طارم رشد می‌کند. بیش از ۱۵ نوع پروتئين در این قارچ‌ها شناسایی شده‌است. [۹]
مواد لازم : دنبلان 1000 گرمروغن 3 عددپياز 3 قاشق سوپخوريتخم مرغ 3 عددنمك قدري
طرز تهيه :
دنبلان زميني يك نوع سيب زميني خوردروست كه بسيار خوشمزه و لطيف است و معمولا در فصل بهار بدست ميآيد و طرز استفاده از آن بدين طريق است كه پوست آنرا ميكنيم و خرد ميكنيم و چون داراي شن فراوان است بدقت مي شوئيم و بعد در روغن كمي سرخ ميكنيم و يا به سيخ ميكشيم و كباب ميكنيم و ممكن است دنبلانها را ورقه كرد و پياز را نيم سرخ نمود و دنبلان را با پياز كمي سرخ كرد و چند عدد تخم مرغ را مخلوط كرده روي دنبلان و پياز ريخت و حرارت را ملايم كرده درب ظرف را گذاشت وقتي تخم مرغها بسته شد دنبلان آماده مصرف است . براي يك كيلو 2 تا 3 عدد پياز 2 تا 3 قاشق سوپخوري روغن و 2 تا 3 عدد تخم مرغ كافيست .

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر

لطفا در صورت امكان نظر ارزشمندتان را درج فرمايند